Dawlish

Connect Consultants was commissioned to design and supervise the construction of a new access roundabout on the A379, along with a new access road to serve the development of a new foodstore and light industrial units in Dawlish, Devon. The scope of work required the diversion of existing, and the installation of new utilities to support the development and ‘future-proof’ the infrastructure to accommodate the potential for 250 new residential units.

The A379 Exeter Road is a strategic route providing access to areas of South Devon during peak holiday season. The A379 and the site slope significantly, being some 1.5m – 2.0m higher than the existing carriageway of the A379. The slope falls away from the carriageway, and this required some significant land re-shaping in order to facilitate the proposals. The works therefore had to be designed and constructed being sympathetic to the existing ground levels and restrictive working.

We designed a 34m-diameter roundabout on the A379 that was capable of accommodating the existing peak season traffic flows, as well as the demands of the development scheme. The carriageway was designed to minimise the impact on existing statutory services and was designed so that no retaining structures were required. Finally, the design allowed the maximum amount of works to be undertaken ‘off-line’.

Land re-shaping was achieved through 3D modelling using PDS software to minimise the need to dispose of arisings as well as support the needs of the scheme. The scheme was delivered on time and within budget.


Spirit of Sittingbourne

A town centre redevelopment as part of a Joint Venture Scheme with U+I Group PLC and Quinn Estates, in conjunction with Swale District Council.

The scheme encompasses a number of phases of work that include the re-alignment of the A2 road through Sittingbourne to release some development land for the construction of a cinema and retail facilities. The scheme also includes providing serviced sites for future residential development by the Joint Venture, as well as improvements to the existing Sittingbourne Train Station.

The scheme encountered a number of complications typical of town centre redevelopment schemes, however, through close co-operation and interaction with the client and contractor teams, the complications were successfully overcome.


Connect Consultants infrastructure design