Our expertise helped secure planning consent for a new access and driveway for an historic Grade II* Listed country estate off a busy A-road in Wiltshire, providing improved visibility splays and road safety.

The proposals included a repositioned gated vehicle access and a new estate driveway off a classified A-road, as well as constructing a large equestrian stable complex, restoring the historic walled garden, and renovating buildings to create offices, gym and ancillary space.

Our Planning and Design teams worked alongside other specialists within the project team to meet our clients’ wishes of being sensitive to the character of a landscaped country estate while improving safety and accessibility.

The existing historic access was designed long before modern vehicles and modern standards, and has significantly substandard visibility from a narrow gateway. Our clients were keen to improve their access as part of the wider project.

We helped to identify the best location for the new access to have improved visibility splays on the A-road while minimising loss of boundary trees and hedges. We also used swept-path tracking to ensure the route of the new estate driveway would be suitable for equestrian delivery lorries and our client’s own equestrian vehicles.

The trunk of a large tree will slightly obscure visibility in one direction from the new access, which creates a thin sliver of ‘shadow’ along the edge of the road. We submitted a drawing to demonstrate to the Highway Authority that the shadow is so slim that no road users would be out of site of a driver emerging from the new access.

Connect Consultants visibility splay drawing

The Highway Authority accepted this pragmatic view and offered no objection, noting the improvement to road safety compared to the existing situation.

There were also heritage concerns about the impact of the new access and driveway on the setting of the Listed Building. However, the Council determined that the proposal overcomes this with the public benefit of a safer access onto the busy A-road, and with the retention of a pedestrian access through the original gateway.

Wiltshire Council approved Planning Permission and Listed Building Consent subject to planning conditions.

The project team included planning consultants Atlas Planning Group, architects Richmond Bell Architects, landscape architects Indigo, and arboriculture consultant Technical Arboriculture.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *